Błonnik pokarmowy w diecie osób z zespołem jelita drażliwego (ZJD)

Błonnik pokarmowy w diecie osób z zespołem jelita drażliwego (ZJD)

BŁONNIK POKARMOWY – FUNKCJE I ŹRÓDŁA W ŻYWNOŚCI Błonnik pokarmowy to  zbiór węglowodanów opornych na działanie enzymów trawiennych, które częściowo ulegają procesom fermentacyjnym w jelicie grubym. Główne efekty fizjologiczne działania błonnika to przyspieszanie perystaltyki jelit, zapobieganie zaparciu, usuwanie toksyn i produktów przemiany materii z organizmu oraz wydłużanie uczucia sytości [1]. Według wytycznych m.in. WHO (Światowej […]

Odporność bez recepty – czym warto wzmacniać swój organizm w okresie jesienno-zimowym?

Odporność bez recepty – czym warto wzmacniać swój organizm w okresie jesienno-zimowym?

Na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego wpływa wiele czynników, w tym żywieniowych. Dobrze zbilansowana i urozmaicona dieta, bogata w warzywa, owoce, orzechy i nasiona pełni istotną rolę w prewencji oraz zwalczaniu sezonowych infekcji.   ŻYWIENIE IMMUNOMODULACYJNE Immunomodulacja polega na wywoływaniu zmian w układzie odpornościowym pod wpływem różnych czynników, tzw. immunomodulatorów. Spożywanie produktów będących źródłem substancji immunostymulująych […]

Nabiał w insulinooporności – dobry czy zły?

Nabiał w insulinooporności – dobry czy zły?

Mleko oraz produkty mleczne są podstawowym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia w diecie, a także pełnowartościowego białka i niektórych witamin. Ponadto zawiera magnez, potas, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym i oligosacharydy, które wykazują korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową i wrażliwość insulinową. W wielu badaniach naukowych wykazano, że zwiększone spożycie nabiału sprzyja zmniejszaniu nadmiernej masy ciała, obniżaniu […]

Wpływ diety na trądzik – co warto jeść a czego unikać?

Wpływ diety na trądzik – co warto jeść a czego unikać?

Trądzik to najczęstsza choroba skóry występująca w różnych okresach życia człowieka. Szacuje się, że średnio co piąty pacjent dermatologiczny cierpi na trądzik pospolity  i najczęściej choroba ta dotyczy młodzieży w okresie dojrzewania. Jednak często na trądzik cierpią osoby w wieku dojrzałym, co staje się przyczyną obniżenia jakości życia oraz wpływa na poczucie własnej wartości u […]

Dieta LOW FODMAP – skuteczna terapia zespołu jelita drażliwego

Dieta LOW FODMAP – skuteczna terapia zespołu jelita drażliwego

ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO (ZJD) Zespół jelita drażliwego ZJD (Irritable Bowel Syndrome – IBS) to przewlekłe zaburzenie żołądkowo-jelitowe, które jest definiowane jako występowanie bólu brzucha oraz dyskomfortu związanego z konsystencją i częstotliwością oddawania stolca. Szacuje się, że ZJD dotyczy od 5% do 10% populacji na całym świecie, z czego częściej chorują kobiety. Występowanie tej choroby znacznie […]

Składniki diety a skład mikrobioty jelitowej – czym się żywią dobre bakterie?

Składniki diety a skład mikrobioty jelitowej – czym się żywią dobre bakterie?

Mikrobiota jelitowa (mikrobiom) człowieka składa się z niezliczonej liczby bakterii, wirusów i grzybów pozostających we współzależności z przewodem pokarmowym. Dominującymi drobnoustrojami w ludzkim mikrobiomie są bakterie typu Firmicutes oraz Bacteroidetes [1]. Obecnie wiadomo, że liczba drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym człowieka przewyższa liczbę ludzkich komórek i wynosi 1014 wszystkich komórek organizmu, z czego większość stanowią bakterie [2]. Najliczniej zasiedlonym odcinkiem […]