Rakotwórcze związki pochodzące z żywności kontra bakterie jelitowe – czy zdrowe jelita chronią nas przed rakiem?

Rakotwórcze związki pochodzące z żywności kontra bakterie jelitowe – czy zdrowe jelita chronią nas przed rakiem?

  CZYM SĄ KSENOBIOTYKI? Ksenobiotyki to substancje, które nie są wytwarzane w organizmie człowieka, ale mogą w nim występować i wywoływać liczne toksyczne skutki. Do ksenobiotyków należą między innymi związki powstające podczas obróbki żywności, dym papierosowy oraz alkohol. Niekorzystne związki powstające pod wpływem obróbki termicznej żywności to: heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA), wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), nitrozoaminy […]

Błonnik pokarmowy w diecie osób z zespołem jelita drażliwego (ZJD)

Błonnik pokarmowy w diecie osób z zespołem jelita drażliwego (ZJD)

  BŁONNIK POKARMOWY – FUNKCJE I ŹRÓDŁA W ŻYWNOŚCI Błonnik pokarmowy to  zbiór węglowodanów opornych na działanie enzymów trawiennych, które częściowo ulegają procesom fermentacyjnym w jelicie grubym. Główne efekty fizjologiczne działania błonnika to przyspieszanie perystaltyki jelit, zapobieganie zaparciu, usuwanie toksyn i produktów przemiany materii z organizmu oraz wydłużanie uczucia sytości [1]. Według wytycznych m.in. WHO […]

Odporność bez recepty – czym warto wzmacniać swój organizm w okresie jesienno-zimowym?

Odporność bez recepty – czym warto wzmacniać swój organizm w okresie jesienno-zimowym?

Na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego wpływa wiele czynników, w tym żywieniowych. Dobrze zbilansowana i urozmaicona dieta, bogata w warzywa, owoce, orzechy i nasiona pełni istotną rolę w prewencji oraz zwalczaniu sezonowych infekcji.   ŻYWIENIE IMMUNOMODULACYJNE Immunomodulacja polega na wywoływaniu zmian w układzie odpornościowym pod wpływem różnych czynników, tzw. immunomodulatorów. Spożywanie produktów będących źródłem substancji immunostymulująych […]

Nabiał w insulinooporności – dobry czy zły?

Nabiał w insulinooporności – dobry czy zły?

  Mleko oraz produkty mleczne są podstawowym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia w diecie, a także pełnowartościowego białka i niektórych witamin. Ponadto zawiera magnez, potas, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym i oligosacharydy, które wykazują korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową i wrażliwość insulinową. W wielu badaniach naukowych wykazano, że zwiększone spożycie nabiału sprzyja zmniejszaniu nadmiernej masy ciała, […]

Wpływ diety na trądzik – co warto jeść a czego unikać?

Wpływ diety na trądzik – co warto jeść a czego unikać?

  Trądzik to najczęstsza choroba skóry występująca w różnych okresach życia człowieka. Szacuje się, że średnio co piąty pacjent dermatologiczny cierpi na trądzik pospolity  i najczęściej choroba ta dotyczy młodzieży w okresie dojrzewania. Jednak często na trądzik cierpią osoby w wieku dojrzałym, co staje się przyczyną obniżenia jakości życia oraz wpływa na poczucie własnej wartości […]

Dieta LOW FODMAP – skuteczna terapia zespołu jelita drażliwego

Dieta LOW FODMAP – skuteczna terapia zespołu jelita drażliwego

ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO (ZJD) Zespół jelita drażliwego ZJD (Irritable Bowel Syndrome – IBS) to przewlekłe zaburzenie żołądkowo-jelitowe, które jest definiowane jako występowanie bólu brzucha oraz dyskomfortu związanego z konsystencją i częstotliwością oddawania stolca. Szacuje się, że ZJD dotyczy od 5% do 10% populacji na całym świecie, z czego częściej chorują kobiety. Występowanie tej choroby znacznie […]